Önskelista till Jul

Gör en digital önskelista till jul


Att göra en digital önskelista är ett praktiskt sätt att inte bara hålla reda på vad som önskas, utan också var det kan köpas. Du kan dela listan online, antingen öppet eller till ett antal särskilt utvalda personer som ser vad just du vill ha i present eller julklapp. Med en digital önskelista så blir det mycket lättare för far- och morföräldrar att köpa presenter till barnbarnen. Det är inte längre någon tvekan om vad det är de önskar sig, och ingen behöver längre försöka tolka en sexårings handstil, utan nu kan du direkt från din dator beställa hem rätt saker.

Som vanligt när du köper presenter åt någon är det du som bestämmer vad du ska köpa. Önskelistan är bara en fingervisning. Men som många som har barnbarn vet så är det ofta svårt att veta vilka saker barnen har. Ett barn har idag i snitt 536 leksaker, så det är sannolikt så att i de allra flesta fall vet inte ens föräldrarna vilka leksaker barnen har. En digital önskelista är alltså bra för alla inblandade parter.


  Se exempel på önskelistaCoronasäkert handlande med en digital önskelista


En fördel just nu med att upprätta en digital önskelista till jul är att alla de som ska köpa julklappar kan handla coronasäkert online. Du eller dina barn skriver in i listan vilka saker som önskas, och länkar direkt till olika butiker där de sakerna finns, vilket gör att den som ska köpa presenter kan välja ut och beställa hem det från önskelistan som han eller hon vill ge. På så sätt minskas behovet av att springa i butiker och gallerior och risken för smittspridning minimeras. Vi kan tycka att digitala önskelistor borde vara en del av Folkhälsomyndighetens allmänna råd till befolkningen.

Med vår önskelista kan du välja mellan att lägga till en inköpslänk till någon av våra samarbetspartners eller att lägga till en länk helt manuellt. Det är ditt val.


Flera olika sorteringsmöjligheter i listan


När den som ska köpa presenter vill titta vad som önskas så går det att sortera listan på flera olika sätt. Det går att sortera på pris, högst eller lägst, i alfabetisk ordning, eller på hur många av en viss sak som önskas. Det gör att det är lättare att välja vad det är du vill köpa utifrån hur mycket du vill ge eller har råd med. Om personen som har upprättat önskelistan önskar fler av en sak så ser du det i listan och kan antingen köpa alla eller bara några av just den prylen.

Barn vill oftast bara ha en av samma, men det finns inget som hindrar vuxna från att använda en digital önskelista även inför jul. Passa på att önska dig hela uppsättningar av tallrikar eller glas, då kommer du märka att den här funktionen är riktigt smart och användbar.


Håll koll på vem som köpt vad direkt i önskelistan


När du eller ditt barn upprättar en digital önskelista och delar den med ett antal personer så kan den som handlar något registrera det direkt i listan. Det är väldigt smart eftersom det minskar risken att samma sak ska köpas av flera personer. En av anledningarna till att ha en digital önskelista är att slippa behöva gå till olika butiker och byta saker man redan har eller har fått dubletter av. Se till att den som upprättat listan inte ser vad som köpts. Om det är ditt barn som gör en önskelista till jul så kan du till exempel registrera listan i ditt namn så att barnet inte kan komma åt den efter att listan är klar och se vad han eller hon kommer få i julklapp.


Spara tid med en digital önskelista


En digital önskelista har många praktiska funktioner. En av dem är att den sparar mycket tid. Istället för att du ska behöva få ditt barn att berätta vad det önskar sig och sen föra det vidare till dem som ska köpa julklappar kan du bara låta barnet sätta sig vid datorn. De flesta barn har en hög digital kompetens från låg ålder vilket gör att de i de allra flesta fall kan fixa det mer eller mindre helt själva. Det är givetvis också viktigt att den som ska ta del av listan har en dator och en önskelista, men eftersom internet funnits så länge så har även de flesta äldre god vana av att sköta sina affärer online.

Du kan helt enkelt mejla eller SMS:a en länk till önskelistan till dem som behöver ta del av den istället för att behöva ringa runt till flera olika personer. De kan sedan gå in på listan och se exakt vad det är som önskas och sen välja ut något som de vill ge.


Roligt för barnen


En av de roligaste sakerna med att vara barn är faktiskt att få göra önskelistor. Barnet kan titta runt på en massa olika saker, fönstershoppa online, kanske hitta något nytt som barnet inte visste att han eller hon ville ha eller plocka in något på listan som han eller hon länge suktat efter och velat ha. För barn idag är internet det normala så det är minst lika kul som att gå i "vanliga" butiker i ett köpcentrum och kolla runt. Det är också en bra övning i att prioritera sina önskemål och börja förstå vad saker och ting kostar.


Glöm inte tomten


Julen är barnens högtid. Även om det är smidigt att handla och upprätta en önskelista digitalt så är dock det viktigaste fortfarande umgänget. En viktig del av det är att tomten kommer med presenter. Det tröttnar man aldrig på, utan det är en tradition som är väl värd att upprätthålla. Just i år finns risken att många julfiranden kommer behöva hållas på distans, via Facetime, Zoom eller liknande. Se då till att inte tappa bort jultomten, utan den rödklädde och skäggiga figuren måste få vara med på ett hörn. Kanske har ni nån vän som kan smita ifrån sitt julfirande och ansluta till ert när det är dags att dela ut julklapparna?


Skapa din önskelista nu


Med direktkoppling till flertalet välkända butiker har det aldrig varit enklare att skapa en digital önskelista. Vår tjänst är helt gratis att använda och snabb att komma igång med. Klicka nedan för att komma igång.
  Skapa önskelista