Önskelista Bröllop

Önskelista för bröllop


När det är dags för bröllop är det en hel del saker som ska ordnas. En av sakerna är en önskelista för bröllopspresenterna. Oavsett om man planerar att ha ett stort bröllop med väldigt många gäster, eller om det bara är de allra närmaste som ska bjudas är en önskelista bra att ha, om inte annat för att underlätta för de gäster som ska köpa presenter. Just när det gäller bröllop är det starkt förknippat med att brudparet får presenter, och i de allra flesta fall bör presenterna inte vara allt för billiga. Att veta vad man önskar sig kan vara svårt, speciellt om man som brudpar redan upplever att man har allt. Man kan då rådfråga anhöriga, eller så tar man helt enkelt hjälp av vår guide. Här får du hjälp att skapa er perfekta önskelista för bröllopet.


  Se exempel på önskelistaHur mycket får presenterna kosta?


Hur mycket en bröllopspresent får kosta är ett omtvistat ämne. På önskelistan är det vanligt att man har med gåvor i varierande prisklasser. Det kan handla om presentkort på en blomsteraffär för ett par hundra kronor, en stekpanna, olika köksredskap och mycket annat. När det gäller studenter eller gäster som man vet inte har så god ekonomi är det ofta accepterat att de ger en present som är värd lite mindre pengar. Omkring 500 kronor brukar man säga är normalt för en present. Ett par eller två kompisar som delar på kostnaden kan lägga på några hundralappar eller mer. Om det är större familjer, flera arbetskollegor eller kompisar som delar på priset kan värdet på presenten givetvis vara högre.

Det kan vara klokt att ha med några presenter som inte är dyrare än en hundralapp, och uppåt finns det egentligen inte någon gräns. Ofta brukar man ha lite koll på hur den ekonomiska situationen ser ut för sina nära och kära. Det kan också vara en sådan sak som avgör hur pass dyra presenter man väljer att lägga till på önskelistan. Vet man att gästerna som kommer på bröllopet inte har så god ekonomi är det kanske inte läge att sätta upp en ny bil på önskelistan.


Vad kan brudparet önska sig?


I dag kan brudpar ha bott ihop relativt länge innan de gifter sig. Så var det inte förr. Då var bröllopet ett startskott för att flytta ihop. Det var då som så att man ofta fick och önskade sig presenter för hushållet. Just husgeråd och olika hushållsmaskiner är fortfarande en sak som de allra flesta brudpar önskar sig i någon mån. Det är dock inte bara sådant man kan önska sig. Här ger vi ett par olika tips på olika kategorier som kan ingå i önskelistan.


Upplevelser


Det kan vara klokt att önska sig olika upplevelser som man kan göra som par, antingen ensamma eller tillsammans med eventuella barn. Det kan vara bra att redogöra lite mer för vilka upplevelser man faktiskt vill göra. Om man är höjdrädd kanske det inte är så lyckat om man får fallskärmshoppning i present. En romantisk middag, en vistelse på hotell eller SPA, en kortare resa eller liknande kan dock vara bra förslag. Hos LiveIt finns det flera olika upplevelser att välja bland.


Hem och hushåll


Oavsett om man bott ihop en tid eller inte har man antagligen märkt att en del saker saknas i hemmet. Det kan handla om en elvisp, mikrovågsugn eller kanske om att man vill ha en finare servis. Många gånger kan det också vara så att de köksmaskiner man redan har är gamla och då kan bröllopet vara ett bra tillfälle att byta ut dem. När det gäller porslin, hushållsmaskincer och liknande kan vi rekommendera butiker som Cervera, Mio och IKEA.


Presentkort


Att ge bort presentkort kan kännas opersonligt, och det kan vara svårt att veta vad man ska köpa om brudparet inte har givit några förslag. Det finns många olika butiker och det är inte helt lätt att veta vad brudparet föredrar. Om brudparet önskar sig presentkort till en viss butik blir det lite lättare och det känns inte heller lika opersonligt. Det kan vara klokt att brudparet ger en förklaring till varför man önskar sig just ett visst presentkort. Det kan vara ett bidrag till bröllopsresan, till inköp eller kanske till renoveringar om så behövs i parets gemensamma bostad.


Bidrag till välgörenhet


Om man som brudpar verkligen inte kommer på så mycket att önska sig, och om man har gemensamma intressen kan man skriva på önskelistan att man vill att gästerna istället ger ett bidrag till välgörenhet. Då kan man ge ett bidrag som passar den egna ekonomin.


Textil


När det gäller hemtextil kan man också passa på att önska sig det i bröllopspresent. Det kan vara bra att precisera att man önskar sig till exempel gröna gardiner, kuddar till soffan eller kanske duntäcken till sängen. En bra butik för hemtextilier är till exempel Hemtex.


Vad bör önskelistan ha för syfte?


En önskelista för bröllop kan ha flera olika syften. I många fall handlar det just om att brudparet ska få en del saker som de önskar sig eller har behov av i sitt gemensamma liv. Det är till exempel ganska onödigt om bröllopsparet får flera presenter som de inte alls önskar sig, och som måste bytas eller kanske rent av skänks bort innan de blivit använda. Många gånger passar man på att önska sig lite dyrare saker som man kanske inte har möjlighet att köpa på egen hand, men då kan flera bröllopsgäster gå ihop om summan och lägga ett mindre belopp var. Även i en sådan situation är önskelistan till hjälp.

Önskelistan underlättar också en hel del för gästerna. I många fall kan det vara svårt att veta vad man ska ge till en vän bara man går på ett födelsedagskalas, och hur blir det då på ett bröllop där det vanligtvis är så pass många gäster och släktingar? Hur ska man veta vad brudparet önskar sig, och hur undviker man att köpa samma sak som flera andra gäster? Det är här en önskelista är bra att ha. Att köpa presentkort eller att ge pengar känns ofta opersonligt, och det kanske inte heller är så roligt att komma med några lotter i ett kuvert. Bröllop är också starkt förknippade med just bröllopspresenter och det kan kännas dumt att komma till bröllopet utan present även om brudparet bedyrar att det räcker med att gästen kommer.


Vad bör framgå av önskelistan?


Vissa brudpar önskar sig bara ett fåtal saker, och de har inga krav angående färg, modell eller liknande. Andra vill ha med alla detaljer på sin önskelista för bröllopet. Om det är en specifik köksmaskin man önskar sig, eller om det rör sig om verktyg kan det vara klokt att ge exempel på märken, och kanske eventuellt färger. Finns det en exakt modell kan det underlätta än mer för gästerna. Det kan dock vara bra att tänka på att man som brudpar kan öka på spänningsmomentet i gåvorna genom att inte exakt skriva modell eller färg. I många fall kan det dessutom vara riktigt roligt att överraskas med en färg som man inte alls brukar köpa på till exempel kläder, gardiner eller annan inredning.

På önskelistan är det också bra om man skriver ner priserna på de saker man önskar sig. På så sätt kan gästerna snabbt och enkelt avgöra om en viss gåva är för dyr i förhållande till deras ekonomi utan att gästen behöver lägga onödigt mycket tid på att leta efter gåvan.


Gammaldags önskelistor inför bröllop mot dagens moderna varianter


I dag är det väldigt vanligt att man sammanställer digitala önskelistor inför bröllopet. Det kan antingen göras av brudparet själva, eller av någon närstående till brudparet. Om en närstående person sköter om önskelistan kan brudparet säga till vad som ska stå på listan, och sedan kan gästerna gå in och kryssa för vad de köper utan att brudparet vet om det. Då är risken minimal att flera personer köper samma sak i bröllopspresent och dessutom får man lite koll på vad brudparet verkligen önskar sig. Med en digital önskelista kan man också lägga in länkar till olika butiker, och även till exakta varor så att gästerna vet exakt vilken variant som önskas.

Förr var det vanligt att brudparet lämnade in önskelistor i lokala butiker. Gästerna fick sedan handla där, och eventuellt kryssa av på listan. För gäster från andra orter ställde det till en del problem. Med en digital lista behöver man inte oroa sig för de här sakerna. Dessutom kan gästerna då anpassa gåvorna efter sin plånboks storlek. Att sköta om en digital önskelista är också betydligt enklare än att behöva sitta med massor av papper, ringa på telefonen och annat för att samordna.

Det är här Presentlistan.nu kommer in. Med direktkoppling till flera kända butiker har det aldrig varit enklare att skapa en digital önskelista. Vår tjänst är helt gratis att använda och snabb att komma igång med. Ni är varmt välkomna att testa om Presentlistan är rätt för ert bröllop.  Skapa önskelista